Kerk

Nationale Parken

Vledder ligt tussen 4 nationale parken: Dwingelderveld, Drents Friese Wold Weerribben en de De Wieden

Zie ook:

Dierenpark Emmen, Shakespearetheater, Planetron Dwingeloo, Staatsbosbeheer Drents-Friese Wold, Dwingelderveld, TIP Westerveld, Golfbaan Havelte. Speelstad Oranje

 

Vlak bij het centrum

Moe's tuin ligt vlak bij het centrum van het brinkdorp Vledder en tegelijk ook aan de rand van het dorp. Het ligt te midden van natuurgebieden: de droge gebieden het Drents-Friese Wold, het Dwingelderveld en het Holtingerveld en de natte gebieden de Weerribben bij Giethoorn en het Fochtelooërveen. Je kunt hier prima wandelen en fietsen in naald- en loofbossen, langs vennetjes en zandverstuivingen; je kunt varen in Giethoorn.

Ook culturele uitstapjes zijn mogelijk: Vledder telt 2 musea, te weten het Zeemuseum en het Museum van Valse kunst. Verder zijn bezoeken aan de Maatschappij van Weldadigheid en het Gevangenismuseum in Veenhuizen de moeite waard.  Voor kinderen zijn de Speelstad Oranje en de hunnebedden met de speeltuin een aanrader.  

Een prachtige omgeving

Vledder ligt in zuidwest Drenthe, aan de rand van het Drents Friese Wold. Het dorp, ca. 10 km ten noorden van Steenwijk en in de buurt van de vakantieplaatsen Diever, Havelte en Dwingeloo ligt omringd door bossen, landerijen en heidevelden. Ideaal om te verkennen met de fiets, of wandelend.

De musea van Vledder zijn zeer de moeite waard. Vledder bezit een oude kerk met een prachtig orgel.

Restaurants en winkels

In Vledder en omgeving zijn enkele leuke restaurants: de Tippe in het Dorpshuis, het bekende pannenkoekhuis De Wilde Hof en de Wapser herberg. In het dorp zijn een grote supermarkt, een drogist, een bibliotheek, een kledingwinkel en doe-het-zelver aanwezig.

Koloniaal verleden

Niet alleen de omgeving, maar ook het koloniale verleden zijn kenmerkend voor Vledder. Het gebied Frederiksoord en Wilhelminaoord moet u gezien en geproefd hebben. Daar is de "Maatschappij van Weldadigheid" gevestigd.

In 'De Koloniehof' waar u kennis kunt nemen van de rijke historie; de rol die dit gebied speelde voor arm Nederland in de negentiende eeuw. Die invloed is nog steeds merkbaar, in het taalgebruik bijvoorbeeld, maar ook door de aanwezigheid van pittoreske koloniehuisjes, de voormalige arbeiderswoningen die goed bewaard zijn gebleven.

Orgel in de kerk

Kaart omgeving Rodondendrons Thee in de tuin